Çocuğun duygularını anlamak öfke kontrolünde etkili olabilir

Öfkenin en temelde, kişinin kendi duygularını tanıyamaması, duygularını uygun bir şekilde ifade edememesi ve bu duygularını kontrol edememesiyle ilgili bir problem olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukta öfke kontrolünün sağlanmasında ebeveynlerin yapması gerekenlere dikkat çekti. Öfke öncesindeki sinyallerin mutlaka yakalanması gerektiğini belirten Aydoğdu, çocuğun duygularını anlamanın önemini vurguladı.

 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda öfke ve öfke kontrolünün ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, öfke duygusu gibi olumsuz duyguları yaşamanın çok normal bir durum olduğunu belirterek çocuğun duygularının iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

 

Ebeveynlerin daha çok mutlu olması ve sevinmesi gibi olumlu duygular yaşamasını istediğini ancak yaşamda olumsuz duyguların da bulunduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Aileler her zaman çocuklarının daha olumlu ve daha pozitif duyguları yaşamasını istiyor. Ebeveynler çocuklarının mutluluk, heyecan ve sevinç gibi duygularına odaklanıyor.  Oysa olumsuz duygular da olumlu duygular kadar normal ve evrensel duygulardır. Bunların da taşınması, idare edilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

Çocuğu anladığınızı gösterin

 

Olumsuz duyguların kontrolünün çok kolay olmadığını ve üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuğun daha önce de yaşadığı duyguları ona hatırlatmak oldukça önemlidir. Çocuğunuzun duygularını anlamanız ve çocuğunuzu anladığınızı göstermeniz çok önemlidir çünkü çocuklar önemsenmediklerini hissettiklerinde çok daha öfkeli olurlar.” dedi.

 

Öfke öncesindeki sinyaller yakalanmalı

 

Çocuğun öfke kontrolünün sağlanmasında ebeveyn ve bakım verenlere sorumluluklar düştüğünü kaydeden Seda Aydoğdu, çocuğun öfkelendiğinin hissedildiği anda uyarıcı sinyallerin yakalanmasını ve sonra ne yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Uyku öncesi öfkeli olabilirler

 

Öfke kontrolünde rutinlerin sağlanmasının da önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklar özellikle uyku öncesi öfkeli olabilirler. Uyku öncesi oyununu bırakıp uykuya geçiş yapmak istemedikleri için öfkelenebiliyorlar. Bu durumda çocuğu öncesinde bilgilendirmek, örneğin saati göstererek ‘15-20 dakika sonra uyuyacağız. Uykun geldiği için yatacağız’ şeklinde bilgilendirme yapmak çocuğun o duygusunu daha önceden yaşamasına ve sakinleşmesini sağlayacaktır.” diye konuştu. 

 

Kontrol altına alınmayan öfkenin sonuçlarına da değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Mutluluğun beden dili olarak dışa vurulması gibi, öfkenin de bedende dışa vurum şekli vardır. Buna, kaşları çatmaktan kapıları çarpmaya kadar birçok örnek verebiliriz. Öfkeyi kontrol altına alamadığımız takdirde, kişi akademik hayatında problemler yaşayabilir, arkadaşlık ilişkilerinde, aile ilişkilerinde, kendisiyle olan ilişkisinde de zorlanmalar yaşayabilir.” uyarısında bulundu.

 

Baş edilemediğinde uzman desteği alınmalı

 

Öfkenin en temelde, kişinin kendi duygularını tanıyamaması, duygularını uygun bir şekilde ifade edememesi ve bu duygularını kontrol edememesiyle ilgili bir problem olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Erken dönemde bunun önünü almak çok önemlidir. Aile olarak baş edemediğiniz durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım istemelisiniz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler izmir sex shop
yang覺n merdiveni ucuz yang覺n kap覺s覺 Ankara Haber VDS Katar Nakliye Hal Fiyatları